Dat spiegels licht weerkaatsen en zo een ruimte lichter maken, en dat spiegels een ruimte groter kunnen doen ogen weten de meesten van ons wel. Maar dat je echt met de ruimte kunt spelen met spiegels en wat voor effecten dat geeft, realiseert niet iedereen zich. En daar wil het in deze blog dus over hebben.

Want een spiegel hoeft niet gewoon zomaar en alleen een functionele spiegel te zijn.
Zo kun je door een spiegel tot het plafond te plaatsen simuleren dat een ruimte doorloopt.

Pas dit aan beide kanten van een bed toe en krijg het idee dat het bed helemaal los staat in de ruimte en dat er achter het bed zich nog meer ruimte bevindt.

Doe dit in het einde van een gang en laat het lijken of de gang oneindig ver doorloopt.

En je hoeft hier niet per se één grote spiegel voor te gebruiken. Met meerdere spiegels kun je dit effect ook creëren en creëer je ook meteen een ander effect; het doorkijkraam.

Zoals in de woonkamer hieronder, waar het net lijkt of je door een groot raam doorkijkt naar een ruimte erachter.

Of zoals in de hal hierboven waar de attributen ervoor alleen maar meer diepte geven.

Een andere manier van het het lichter en ruimtelijke maken van een ruimte, is het gewoon neerzetten van één of twee grote spiegels. Met name als je een lange wand in de woonkamer hebt, geeft dit én meer licht halverwege de kamer én de kamer oogt breder (een lange kamer kan soms smal ogen) én op deze manier kun je contact houden tussen bijvoorbeeld de keuken en de zithoek.

En mocht je nou niet zo houden van spiegels, omdat je het wat te druk vindt of je misschien wel helemaal geen zin hebt om jezelf de hele dag tegen te komen, dan is verweerd glas misschien wel een optie voor je!

En als laatste iets waar veel mensen helemaal niet aan denken; spiegels in de tuin. Want ook hier kun je natuurlijk hetzelfde effect creëren als binnenshuis.